Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Λεμονάδα (πως κάνουμε συμπυκνωμένο χυμό)




Καλημερούδια!

Δείξτε μου έναν που να λέει όχι στη σπιτική λεμονάδα.....τώρα ειδικά που ανοίγει ο καιρός...με μπόλικα παγάκια μέσα στο μεγάλο ποτήρι, να τα γυρνάς με το αναδευτήρι και να ακούγονται να κροταλίζουν μέσα στον  υπέροχο, μυρωδάτο και γευστικότατο χυμό!!!!!  Λατρεύω τα λεμόνια και ότι αυτά μπορούν να παράξουν!!! 

 Σπιτική λεμονάδα έτοιμη να την πιεις όπως είναι κάναμε πέρσυ και η αλήθεια είναι ότι όσοι την έχουν φτιάξει την έχουν λατρέψει.
Η συνταγούλα είναι από την εποχή του πολυαγαπημένου φόρουμ όπου άρχισα να γνωρίζω αρκετά άτομα από τη σημερινή μπλογκόσφαιρα, τότε ήταν που άρχισα να ασχολούμαι πιο παθιασμένα και εντατικά με τη μαγειρική ιντερνετικά και που δυστυχώς δεν υπάρχει πια.... τι εποχές ήταν αυτές!!! Πόσα είχα μάθει τότε και τι "έντονες συγκινήσεις" περνάγαμε κατά καιρούς ......τη συνταγούλα λοιπόν τη θυμήθηκα χθες διαβάζοντας για λεμονάδες στην αγαπημένη ομάδα μαγειρικής στο facebook "Οι συνταγές της Γκόλφως", ευτυχώς είχα διασώσει κάποιες τότε γιατί τώρα πια πάνε όλες...... και από ότι βλέπω στο νετ παίζει πολύ.

Μετά το Πάσχα λοιπόν με πιάνει ο οίστρος της λεμονάδας....χααχχααχαχαχ!  Ισως επειδή τελειώνει με τα κόλπα του ο καιρός γενικώς, και αρχίζει να ζεσταίνει πια, οπότε τι καλύτερο από μία λεμοναδίτσα με μπόλικα παγάκια;

Στο μυαλό μου την έχω πάντα σε ένα κόνσεπτ : σε καρέκλα ψάθινη, καταμεσήμερο, με τα τζιτζίκια να κάνουν τρελό πάρτυ πάνω στα δέντρα, να μην ακούγεται τίποτα άλλο και να διαβάζω το αγαπημένο μου βιβλίο. Κοινώς θερινή ραστώνη....αχ, πού 'ν' την κι αργεί......κλαψ..κλαψ.... Αυτό το σκηνικό μου κάνει η λεμονάδα!




Πάμε να δούμε πως γίνεται η αγαπημένη μας λεμονάδα, αυτή τη φορά σε συμπυκνωμένη μορφή ;
Δεν υπάρχουν δοσολογίες εδώ, ανάλογα με το πόσα λεμονάκια έχουμε, έτσι πορευόμαστε!

Στύβουμε τα λεμόνια μας και μετράμε πόσα ποτήρια του νερού χυμό βγάζουν.

Οσα νεροπότηρα χυμό έχουμε, τόση ζάχαρη μετράμε και την  βάζουμε (ΜΟΝΟ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ) σε μία κατσαρόλα με ένα ποτήρι νερό για να λιώσει.  Αν είναι πολύς ο χυμός και η ζάχαρη σαν ποσότητες, μπορούμε να "κλέψουμε" λίγο στο νερό που θα βάλουμε να λιώσει η ζάχαρη αυξάνοντας σε μισό ποτήρι επιπλέον όπως εγώ, την είδα πάρα πολλή ως ποσότητα και θεώρησα ότι θέλει 1 1/2 ποτήρι νερό τελικά. Αν κάνετε λίγη ποσότητα μείνετε στο 1 ποτήρι νερό.




Κατόπιν ρίχνουμε όλο  το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση ΜΟΝΟ για 5 λεπτά. Αν βράσει παραπάνω γίνεται πιο δεμένο και βαρύ το σιρόπι, κάτι που δεν θέλουμε στη λεμονάδα, επίσης σκουραίνει και επίσης δεν το θέλουμε.   Ταυτόχρονα, αν χρειαστεί ξαφρίζουμε το περιεχόμενο.

Θα μπορούσαμε να στύψουμε και μερικά λάιμς μέσα στο χυμό λεμονιού, γενικά παίζουμε κατά βούληση.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε να ηρεμήσει και να πάρει θερμοκρασία δωματίου, γεμίζουμε μπουκάλια και διατηρούμε στο ψυγείο. Μπορεί επίσης να διατηρηθεί στον καταψύκτη μας ή και έξω σίγουρα για 2 μήνες (το έκανα πέρσυ έτσι), ένα κρυμμένο μπουκάλι είχα παραχώσει σε ένα ντουλάπι να υπάρχει γιατί ήξερα τι θα ακολουθήσει....χεχεχεχε!

Η αναλογία στο σερβίρισμα είναι 1:3 (1 μέρος λεμονάδα και 3 μέρη νερό).   Αν μας φανεί πολύ γλυκιά η λεμονάδα μας βάζουμε περισσότερο νερό στο ποτήρι μας αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται.

Χρησιμοποίησα 6 νεροπότηρα χυμό λεμονιού, 6 νεροπότηρα ζάχαρη κρυσταλλική και 1 νεροπότηρο νερό και μου βγήκαν τα δύο μπουκάλια της φωτογραφίας.

Τσαχπινιά της τελευταίας στιγμής : Την ώρα που έλιωνε η ζάχαρη στην κατσαρόλα, έτριψα και 2 κ. γλ. φρέσκο τζίντζερ μέσα.   Μετά υποχρεωτικά σούρωσα το χυμό για να μη βρίσκουμε ίνες. Επίσης μπορούμε να βάλουμε και λίγο ξύσμα λεμονιού με το μάτι και επίσης να σουρώσουμε.

Κατά το βράσιμο του σιροπιού με το χυμό μπορούμε να πειραματιστούμε με λίγο θυμαράκι ή δυόσμο/μέντα ή δενδρολίβανο, λουϊζα, βασιλικό ή ότι άλλο θέλουμε και να σερβίρουμε με λεπτές ροδέλες λεμόνι μέσα και μία φουντίτσα δυόσμο επάνω στο ποτήρι μας.

Ακόμα μπορούμε να την αναμείξουμε με λικέρ φράουλας, χυμό κράνμπερις, φρέσκα μαύρα μούρα, μύρτιλλα, φράουλες ή σμέουρα (rasberries), καρπούζι και να κάνουμε ένα δροσιστικότατο κοκτέηλ τύπου ροζ λεμονάδα , ακόμα να την ανακατέψουμε με βότκα, ή μέλι με κανέλα, ή ένα mix από ουϊσκι με σόδα και γρεναδίνη, και  να τη φυλάξουμε σε παγοκυψέλες για όποια παρασκευή. Δεν μου έρχονται άλλα, τα είπα όλα...και σιγά μη φτουρήσει τρίτη μέρα στο σπίτι μας για να γίνουν όλα αυτά...ιδέες ρίχνω για εσάς....χιχιχιχιχχιιχι!



Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού.



Καλή απόλαυση!

21 σχόλια:

  1. καλημέρα!! ποσο μ αρεσει η λεμονάδα! πολυ χρήσιμη η συνταγη σου! μ αρεσει η ιδεα να την ανακατεψω με λιγο λικερ φράουλα! πιστευω θα ειναι πολυ ωραιο σα κοκτέιλ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ότι θες ανακατεύεται και κάνεις ωραιότατο κοκτέηλ της στιγμής, και με λευκό ρούμι, βότκα κλπ. Καλό μεσημεράκι να έχεις!

      Διαγραφή
  2. πολύ μου αρέσει η λεμονάδα και ποτέ δεν κατάφερνα να την κάνω όπως θέλω!
    θα φτιάξω το σκ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία, εύκολη στην παρασκευή της και παίζεις με μυρωδικά αν δεν απευθύνεται σε μικρά παιδάκια. Χαίρομαι που σου αρέσει, έχω άλλη μία εδώ που δεν την είχα όμως για αποθήκευση, ήταν της στιγμής θα έλεγα...χαααχαχαχαχ http://epipantosepistitou-efik.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3993.html

      Διαγραφή
  3. Ακόμη θα διαβάζαμε αν είχες κι άλλες ιδέες που δεν σου ήρθαν στη στιγμή..... Παιδί μου τι πειρασμός αυτή η λεμονάδα. Θα μου άρεσε ένα συνδυασμός εσπεριδοειδών με το λεμόνι κυρίαρχο, πορτοκάλι και .... νεράντζι!!!!! Έφτιαχνε η μητέρα μου της στιγμής και τώρα που είδα την λεμονάδα σου την θυμήθηκα!!!! Δεν έχω λεμονάκια, θα παραγγείλω από το Αίγιο!!!!
    Να είσαι καλά κοριτσάκι μου με τις ιδέες σου, να έχεις πάντα αυτήν την όμορφη ενέργεια και την ... αύρα που ναι, περνάει τα ασύρματα και μας βρίσκει!!!!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριμάρ μου, να είσαι καλά και σε ευχαριστώ για τα όμορφά σου λόγια, χαίρομαι αν μπορώ να μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου μαζί σας!
      Η αλήθεια είναι ότι η συνταγούλα δεν είναι καθόλου δεσμευτική, προσαρμόζουμε τη γεύση όπως την θέλουμε, με ότι βότανα τυχόν θέλουμε και με ότι από όλα αυτά τα φρουτάκια έχουμε μέσα στο σπιτι μας διαθέσιμα. Καλό Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  4. Βάλε μπόλικα παγάκια στο δικό μου ποτήρι!!!
    Εφάκι μας έφερες το καλοκαιράκι με την λεμονάδα σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάζω, βάζω Ελενα! Κόπιασε!
      Το καλοκαιράκι έφθασε, ότι κόλπα και να μας κάνει ο καιρός, ετοιμαστείτε! Φιλιά και καλό ΣΚ!

      Διαγραφή
  5. οταν λες να βρασει 5 λεπτα ο χρονος υπολογιζεται απο την ωρα που θα αρχισει να κοχλάζει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, από την ώρα βρασμού υπολογίζουμε πάντα στα σιρόπια μας. Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο! :)

      Διαγραφή
  6. Φυσικό και μυρωδάτο!
    "Γεια στα χέρια σου" που 'λεγε και η Ευρυτάνισσα γιαγιά μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να ρωτησω αν πρεπει να την βαλουμε σε γυαλινο μπουκαλι?ή δεν παιζει ρολο και ακομα μια ερωτηση ποσο καιρο μπορω να την κρατησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε γυάλινο πρέπει να μπει, μην κοιτάς που χρησιμοποίησα εγώ και πλαστικό μπουκάλι, την άλλη μέρα το απόγευμα το πλαστικό μπουκάλι ήταν ήδη παρελθόν.....Κρατάει αρκετά στο ψυγείο, πάνω από 2 μήνες, μπαίνει και στην κατάψυξη αλλά μένει και έξω με την προυπόθεση ότι την έχεις βάλει σε μπουκάλι με καλό - σωστό πώμα για να μην παίρνει αέρα, και εννοείται ότι όταν ανοιχτεί θα τη βάλεις στο ψυγείο.

      Διαγραφή
  8. να σαι καλα σε ευχαριστω πολυ!!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λοιπον δεν εχω λογια την εφτιαξα...ΤΕΛΕΙΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!ειχε ερθει και ο αδερφος μου απο την γερμανια και τσακωνομασταν ποιος θα πρωτοπιει...σε ευχαριστουμε!!(την εβαλα και σε γυαλινο μπουκαλι οπως με συμβουλεψες πιο πανω...) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΖΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ ΣΕ ΑΠΟΣΤΗΡΟΜΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΖΕΣΤΗ ΝΑ ΤΗΝΚΛΙΣΩ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιθανόν να διατηρηθεί στα σωστά μπουκάλια, δηλαδή γυάλινα (του νερού), αεροστεγώς κλεισμένα και φυσικά αποστειρωμένα. Αυτό το μπουκάλι που είχα φυλάξει εγώ, στο δίμηνο ήταν μια χαρά!

      Διαγραφή
  11. Κοριτσι μου τη λεμοναδα την εφτιαξα και ηταν καταπληκτικη! Να εισαι καλα>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν την βαλεις καυτη στο γυαλινο βαζο και τ τοποθετησεις αναποδα ρο αφηνεις αναποδα μεχριννα κρυωσει και ετσι κλεινει αεροτεγως κι διατηρείτε μηνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ πολύ για την υπόδειξη, το εκτιμώ! Καλή Ανάσταση με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!