Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Λαχανοντολμαδόπιτα με κρέμα αβγολέμονο





Καλή χρονιά σε όλη την μπλογκογειτονιά!

Εύχομαι το νέο έτος να μας φέρει καλύτερα πράγματα, να είμαστε όλοι καλύτερα και όλα να πάνε κατ' ευχήν! Πάνω από όλα να έχουμε την υγειά μας που είναι και το πολυτιμότερο!

Εξαφανίστηκα λίγο αυτές τις μέρες λόγω υποχρεώσεων αλλά επανέκαμψα με φαγάκι τέλειο που δεν του αντιστέκεται κανείς!

Το κόνσεπτ είναι αυτό του λαχανοντολμά της τεμπέλας, δηλαδή το ίδιο υλικό χωρίς τύλιγμα, σε μορφή πίτας. Σκαρώνεται πιο γρήγορα και είναι το ίδιο νόστιμη με τους τυλιχτούς αγαπημένους μας λαχανοντολμάδες!

Σερβίρεται σε μεγαλοπρεπή κομμάτια σκεπασμένα με μία απίστευτη κρέμα αβγολέμονου, που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα φαγάκια όπως ντολμαδάκια, κολοκυθάκια γεμιστά, γιουβαρλάκια, γεμιστά κατσαρόλας και άλλα διάφορα. Αυτή εδώ είναι μία εκδοχή της κρέμας αβγολέμονου, υπάρχει και άλλη μία τύπου μπεσαμέλ, θα την βάλω με άλλη συνταγούλα. Διαλέγετε και παίρνετε. Το καλό είναι ότι την έχουμε σε κατσαρολάκι, την ζεσταίνουμε λίγο και ξανασερβίρεται, δεν κόβει καθόλου.




Υλικά

1 λάχανο μεγάλο βρασμένο (δεν πετάμε το ζωμό)

1/2 κιλό κιμάς (χοιρινός και μοσχαρίσιος μαζί)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο χονδροτριμμένο
1/2 φλ. άνιθος ψιλοκομμένος
1/2 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
250 γρ. ρύζι καρολίνα 
1 αβγό
1/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι


Για την κρέμα αβγολέμονου

2 φλ. ζωμός ζεστός  (από το λάχανο)

χυμός από 2 λεμόνια
2 αβγά (ολόκληρα)

2 κ. σ. corn flour
1 κ. σ. αλεύρι
1/3 φλ. νερό κρύο 



Εκτέλεση

Βράζουμε το λάχανο καλά για 30 λεπτά να μαλακώσει μέχρι μέσα. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βγάζουμε από την κατσαρόλα. Το ζωμό του δεν τον πετάμε, εκτός αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζωμό λαχανικών ή σκέτο νεράκι για το ψήσιμο του φαγητού και το αβγολέμονο. Εγώ χρησιμοποιώ το ζωμό του λάχανου. 

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά.

Σε μεγάλο λαδωμένο ταψί απλώνουμε σε στρώση τα μισά φύλλα του λάχανου ομοιόμορφα και στρώνουμε τη γέμιση.  Από πάνω καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα του λάχανου και φροντίζουμε να σκεπάσουμε με τα πιο μεγάλα φύλλα του όλη την επιφάνεια του ταψιού όμορφα.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σκορπιστά σε όλο το φαγητό και συμπληρώνουμε 2 φλ. ζωμό από αυτόν που φυλάξαμε, για να βοηθήσουμε το φαγάκι μας να ψηθεί. Εάν δεν κάνουμε αβγολέμονο, τότε στύβουμε από πάνω και 2 λεμόνια.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, την μισή ώρα με ξεσκέπαστο το ταψί και μετά το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει το λάχανο που είναι από πάνω.


Οταν το φαγάκι μας γίνει και το αφήσουμε να σταθεί λίγο για να κόβονται τα κομμάτια του εύκολα, ξεκινάμε την κρέμα αβγολέμονου.




Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό μας. Διαλύουμε σε ένα φλυτζάνι το corn flour και το αλεύρι με λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο ζεστό μας ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Χτυπάμε τα αβγά με το χυμό λεμονιού, παίρνουμε λίγο από το μείγμα του ζωμού με μία κουτάλα και το ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στα αβγά για να μην κόψουν και όλο αυτό μετά το γυρίζουμε μέσα στο κατσαρολάκι μας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρά και να δέσει το αβγολέμονο.  Δεν σφίγγει σαν την μπεσαμέλ, αλλά θα τη δείτε να δένει.  




Σερβίρουμε κομμάτια με την κρεμούλα από πάνω και καλή μας όρεξη!

5 σχόλια:

  1. Έφη πολύ ωραίο!! μια φίλη μου πάντα φτιάχνει τους λαχανοντολμάδες της τεμπέλας και λέει σιγά μην τυλίξω.
    Θα το δοκιμάσω άμεσα πήρα σήμερα λάχανο.
    Πολλά φιλιά και καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ και σε σενα!!! λαχταριστη η πιτα σου γιατι λατρευω τους λαχανοντολμαδες!!! βλεπω εχουμε το ιδιο φοντο στο μπλοκ και ενιωσα πολυ οικια!!! καλα μαγειρεματα πολλα φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αααααα καλε τι ιδιαιτερη πιτουλα ειναι αυτη!!! λαχανοντολμας της τεμπελας που λενε κ παραπανω!! τελεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά Εφη! Λαχανοντολμάς της τεμπέλας πεντανόστιμος όμως! Πρέπει να το τολμήσω κάποια στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτη θα γινει ΣΙΓΟΥΡΑ μεσα στην εβδομαδα. i like

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!