Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Φακές με σιτάρι σούπα




Η σημερινή πρόταση φτιάχτηκε πολύ δειλά και με το φόβο ότι θα μου μείνει η κατσαρόλα να την κοιτώ και να με κοιτά.......Αποδείχθηκε ένα απίθανο φαγάκι με πολύ σοφό συνδυασμό υλικών που το τίμησαν όλοι και είπαν να το ξαναφτιάξω. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί στο μυαλό μου το σιτάρι το είχα σαν δύσκολο υλικό και δεν περίμενα να αντιδράσουν έτσι. 

Επάξια μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι ή ίσως και το πληγούρι, μπορούμε να παίξουμε σε πολλούς συνδυασμούς και αξίζει τον κόπο της διαδικασίας που απαιτεί.

Δοκιμάστε το και εσείς!

 
Υλικά

300 γρ. φακές χονδρές
200 γρ. σιτάρι 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σ. πελτές ντομάτας
2 καρότα σε ροδέλες
2 κλωνάρια σέλερυ σε φετούλες
2 πατάτες σε μεγάλα ζάρια
1 δαφνόφυλλο
λίγο φρέσκο θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα γλυκό μπούκοβο
1/2 φλ. ελαιόλαδο

 
Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα έχουμε ακολουθήσει την κλασσική διαδικασία του σιταριού. Το μουλιάζουμε για 24 ώρες σε κρύο νερό, την άλλη μέρα το ξεπλένουμε καλά και το βάζουμε να βράσει σε κατσαρόλα με ανοιχτό καπάκι (φουσκώνει, προσέξτε) για 1 ώρα περίπου. Θέλουμε να μαλακώσει αρκετά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και όταν γίνει, το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.  

Μπορούμε να φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα για να έχουμε έτοιμο σιτάρι, όταν κρυώσει το χωρίζουμε σε σακουλάκια τροφίμων για κατάψυξη και το διατηρούμε εκεί ετοιμοπόλεμο.  

Ζεματίζουμε τις φακές  για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε  και αφήνουμε στην άκρη.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και αφού γυαλίσει συμπληρώνουμε τον πελτέ να σοταρισθεί  και αυτός λίγο. Διαδοχικά ρίχνουμε τα λαχανικά μας, δάφνη, θυμάρι. αλατοπίπερο και το μπούκοβο και λίγο νεράκι για να τα βοηθήσουμε να βράσουν για 15 λεπτά. 

Στην συνέχεια προσθέτουμε το σιτάρι και τις φακές και αφήνουμε το φαγάκι μας να σιγοβράσει για άλλα 15 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να το βοηθήσουμε στο βράσιμο.  Μόλις μελώσει η σαλτσούλα του είναι έτοιμο. Αν πάλι θέλουμε αφήνουμε το φαγάκι πιο σουπέ, δηλαδή με λίγο ζουμάκι παραπάνω.

Σερβίρουμε με κρουτονάκια φρεσκοψημένα ή/και με μπόλικο ελαιόλαδο από πάνω σε κάθε πιάτο. 




Καλή όρεξη και καλό Σαββατοκύριακο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!