Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ριζότο με σπαράγγια και παρμεζάνα





Καλημέρα!
 
Ενα νόστιμο, υπέροχο ριζότο σας έχω σήμερα με σπαράγγια που γενικώς εδώ στην Ελλάδα δεν τα έχουμε συμπεριλάβει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και απορώ γιατί....είναι κρίμα πάντως γιατί είναι πολύ ωραία όπως και να μαγειρευτούν.  Ισως κάτι θα έπρεπε να γίνει πάνω σε αυτό το θέμα.
 
Το ριζότο μας είναι απλό και το μόνο που θέλει είναι να μη φύγουμε από πάνω του καθόλου, μας ανταμοίβει για αυτό το τελικό αποτέλεσμα.
 
Υλικά
 
1 μάτσο σπαράγγια καλλιεργημένα

1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου
 
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ρύζι καρολίνα
1 κ. γλ. ξύσμα λεμονιού ακέρωτου
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί ή βερμούτ
χυμός 1/2 λεμονιού
1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι και πιπέρι
θυμάρι φρέσκο αν θέλω
 
  
Εκτέλεση
 
Με το peeler για τις πατάτες καθαρίζουμε τα 2/3 του βλαστού του σπαραγγιού προς τη βάση, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και είναι έτοιμα για χρήση.
 
Αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβας, τα βγάζουμε με προσοχή από το βάζο, τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και μετά τα χρησιμοποιούμε.


Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό για να τον χρησιμοποιήσουμε.
 
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε το ρύζι και το ξύσμα λεμονιού. Σοτάρουμε επίσης για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί ανακατεύοντας συνέχεια με μία ξύλινη κουτάλα.

Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα σπαράγγια, αλατοπιπερώνουμε και έχοντας μέτρια θερμοκρασία αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών. Μόλις απορροφηθεί το πρώτο μέρος του ζωμού, προσθέτουμε λίγο ακόμα και έτσι συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός.

Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 20 λεπτά. Στο τελείωμα του ριζότου, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με θυμάρι φρέσκο.  Σερβίρουμε με φλούδες παρμεζάνας και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Στο ριζότο αυτό ταιριάζει και λίγος αρακάς.




Καλή όρεξη!
 
 

5 σχόλια:

  1. Γεια στα χεράκια σου και στα πιατάκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω αδυναμία σε κάθε είδους ριζότο, με σπαράγγια και παρμεζάνα θα είναι φοβερό!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ καλό πιατο να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, Έφη!
    Το φτιάχνω κι εγώ αυτό το ριζότο, είναι νοστιμότατο! Τα σπαράγγια τα λατρεύω. Την επόμενη φορά που θα το φτιάξεις πρόσθεσε και λίγο κρόκο Κοζάνης! Γίνεται εκπληκτικό!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!