Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ρυζόγαλο φούρνου με κακουλέ


 
 
 
Σήμερα προτείνουμε μία συνταγή με άρωμα ανατολίτικο! Ενα ιδιαίτερο ρυζόγαλο αρωματισμένο με σποράκια κάρδαμου και φτιαγμένο στο φούρνο! Το μυστικό του είναι να το καταναλώσουμε τη στιγμή που θα βγει, αν μείνει και κρυώσει δεν σε τρελαίνει ιδιαίτερα......χααχαχαχαχ!!! Μεταξύ μας δεν είναι από αυτά που μένουν....

Υλικά


150 γρ. ρύζι γλασέ

10 σποράκια κάρδαμο ή κακουλέ κοπανισμένο ελαφρά με
80 γρ. ζάχαρη

1 μπαστουνάκι βανίλιας (ξυσμένα τα σποράκια)
1,5 λίτρο φρέσκο γάλα

20 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το ταψί

μαρμελάδα της επιλογής μας για συνοδεία



Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε  το φούρνο στους 150 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ χωρητικότητας 1,5 λίτρου (στρογγυλό ή τετράγωνο μικρό πυρέξ, όχι τα μεγάλα του φαγητού).

Ανακατεύουμε μέσα στο πυρέξ το κακουλέ, τη βανίλια, το ρύζι και τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε σκορπιστό το βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε το ρυζόγαλο για μίαμιση ώρα περίπου, ανακατεύουμε όμως ανά τέταρτο για να μαλακώσει ωραία το ρυζάκι και να μην μας πιάσει κρούστα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματός του μέχρι να μαγειρευτεί καλά το ρύζι και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το γλυκό.

Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας με μαρμελάδα ή κομπόστα μήλου.
 
* Εκανα λάθος και από βιασύνη δεν διάβασα σωστά τα παλιά μου κιτάπια που είχα καταγράψει τη συνταγή και ενώ έλεγε 10 τεμάχια κάρδαμο έβαλα 10 γραμμάρια (Ω, ναι!!!!). Φοβήθηκα ότι θα μου πικρίσει αλλά βγήκε μια χαρά παραδόξως......για "ιστορικούς λόγους" το αναφέρω.
 
Το ρυζάκι του δεν έχει την υφή που έχει το κλασσικό ρυζόγαλο κατσαρόλας, παραμένει η υφή του πιο ...ας πούμε σπυρωτή...αλλά μαλακώνει μια χαρά.

Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από παλιό τεύχος του Olive.

6 σχόλια:

  1. Ένα μπολάκι για μένα που είμαι κάπως από το συνάχι έχει;;
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν πουτίγκα ρυζιού με πολύ άρωμα!!! την διαβάζω εγώ Έφη μας.
    Ωραίο πράγμα δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λάτρης του ρυζόγαλου, το τρώω όπως και να είναι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ρυζόγαλο το τιμώ ιδιαιτέρως! Και η συγκεκριμένη εκδοχή του φαίνεται υπέροχη! Οπότε, μια μεριδούλα κι από δω παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από τα αγαπημένα μου γλυκά!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειο μου φαίνεται'!!!θα το δοκιμάσω!:-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!