Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Εκμέκ τσουρέκι


Εμείς στο σπίτι μας τσουρέκια φέτος ....ας πούμε ότι φτιάξαμε...και το λέω αυτό γιατί ενώ ακολούθησα κατά γράμμα την περσινή συνταγή του αγαπημένου μας Tastefull, δύο φορές μάλιστα, την πρώτη  φούσκωσαν αλλά τα πείραξα στο αβγούλωμα και έχασαν λίγο...και την δεύτερη δεν ανέβηκαν ποτέ...χααχαχχα!!  Είμαι σίγουρη ότι φταίει η μαγιά μου, αλλιώς δεν δικαιολογείται αυτό που έπαθα. Ολα τα έκανα τέλεια....και με τη σιγουριά της περσινής επιτυχίας που είχαν! Και επιμένω ότι γίνονται τέλεια και θα ξανακάνω....πρέπει να τα πετύχω αλλιώς δεν θα ησυχάσω...τα γνωστά δηλαδή...

Τα πρώτα τα έφτιαξα που λέτε και ήδη τα έφαγαν ....χωρίς σχόλια.... Η δεύτερη δόση μπήκε στη λεκάνη το βράδυ της Μ. Πέμπτης....και περίμενα...περίμενα...του έριξα και ένα ζύμωμα ενδιαμέσα....αλλά που....

Δευτέρα του Πάσχα καθόταν ακόμα εκεί και την κοίταζα και με κοίταζε.....Τα είχα πάρει στο κεφάλι εννοείται....Την πέταξα μες στην λαμαρίνα που την λάδωσα προηγουμένως και το έβαλα για ψήσιμο...σιγά μη το πέταγα τόσο ζυμάρι...και μοσχοβολούσε το άτιμο!!!

Η συνταγή της Ρένας μας στο Delicieuses μιλάει για 6-7 φέτες τσουρέκι , εγώ έβαλα όλη τη ζύμη αυτή όπως δίνει τη δοσολογία για τα τσουρέκια η Βίκυ και εννοείται ότι δεν φούσκωσε τίποτα. Είμαι σίγουρη για την παλιομαγιά, αυτή μου την έκανε τη δουλειά....

Πάμε να το δούμε?

Υλικά για μικρό (προς μεσαίο) παραλληλόγραμμο ταψάκι  μίας χρήσης

6-7 φέτες τσουρέκι φρυγανισμένο στο φούρνο
κανέλα για πασπάλισμα


Για το σιρόπι

2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1 ξύλο κανέλας


Για την κρέμα

6 φλ. γάλα φρέσκο
1 φλ. ζάχαρη
1 κ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
1 κ. σ. corn flour + 6 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
1 βανίλια
3 αβγά

Για το στόλισμα

2 φάκελοι σαντιγύ  + 400 ml γάλα
καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου
κερασάκια προαιρετικά

Εκτέλεση

Ροδίζω στο φούρνο τις φέτες του τσουρεκιού.

Λαδώνω ελαφρά το ταψί και  τοποθετώ τις φέτες του τσουρεκιού σε αυτό.



Ετοιμάζω πρώτα την κρέμα.

Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνω το γάλα και ρίχνω τη ζάχαρη με τη μασίτχα να διαλυθεί. Προσθέτω το corn flour με το σιμιγδάλι και ανακατεύω μέχρι να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα αβγά ένα-ένα ανακατεύοντας γρήγορα και ρίχνω και τη βανίλια.


Σκεπάζω με μία πετσέτα για να μην κάνει κρούστα και αφήνω να κρυώσει λιγάκι.

Ετοιμάζω το σιρόπι που το βράζω για 5 λεπτά. Μόλις γίνει, σιροπιάζω το τσουρέκι σιγά-σιγά για να πιει το σιρόπι, και πασπαλίζω με κανελίτσα.

Αφήνω λίγο να κρυώσει και στρώνω την κρέμα από πάνω.


Σκεπάζω και τοποθετώ στο ψυγείο αφού κρυώσει καλά και το αφήνω μερικές ώρες να παγώσει η κρέμα του.

Το βγάζω, το στολίζω με σαντιγύ που έχω χτυπήσει και πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο ελάχιστα σε τηγανάκι. Αν θέλω στολίζω με κερασάκια. Η Ρένα μας το προτείνει με πασπαλισμένη λίγη κανελίτσα από πάνω ή ενναλακτικά με φυστίκι Αιγίνης.



Καλή επιτυχία!

7 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω για τα τσουρέκια σου, αλλά το εκμέκ σου δείχνει άκρως εντυπωσιακό και νόστιμο!

    Εφάκι είναι σίγουρο ότι φταίει η μαγια για το φούσκωμα, την είχα πατήσει κι εγώ κάποια χρονιά που είχα βάλει μαγιά μάρκας χι αντί αυτής που χρησιμοποιώ πάντα!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεσα στο εκμεκ...δεν θα καταλαβει κανεις αν φουσκωσε η οχι...ωραια συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραια Έφη, η μητέρα μου τα έκανε παξιμάδια!!! Η μαγιά και καμιά φορά η θερμοκρασία του δωματίου επισης μπορει να φταιει!

    Και του χρόνου να είσαι καλά και να σου πετύχουν!!! Χριστός Ανέστη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Έφη!!! Το Εκμέκ σου είναι κόλαση!!! Μπράβο πολύ ωραίο!!! Η μαγιά έχει δύο λόγους που δεν ενεργοποιήτε.Ο ένας είναι να την έχεις αραιώσει με πολύ ζεστό νερό πάνω από τους 35 βαθμούς κελσίου, οπότε καίγεται και δεν δουλεύει και ο άλλος είναι η θερμοκρασία δωματίου ή τα υπόλοιπα υλικά να μην είχαν σωστή θερμοκρασία.Όταν κάνουμε τσουρέκια καλό είναι να βγάλουμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας για κανά δυό ώρες πριν να έχουν θερμοκρασία περιβάλοντος.Του χρόνου θα γίνουν πετυχημένα σε όλους μας έχει συμβεί!!! Σε ζάλισα πρωί πρωί ...χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σπεσιαλιτε ενος απο τα πιο φημισμενα ζαχαροπλαστεία της Καλαματας,με το ονομα "φρυγανια"...ευγε Εφακι,μου τρεχουν τα σαλια :)
    Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό πώς μου ξέφυγε; Πεθαίνω για εκμέκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!