Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Φακόρυζο


Το φακόρυζο είναι ένα από τα φαγητά-σαλάτες που πάντα το είχα στο μυαλό μου και πάντα το ανέβαλα...όλο κάτι άλλο έβγαινε μπροστά και για να πω και την αλήθεια δεν το είχα και σε μεγάλη υπόληψη....μέχρι που το δοκίμασα! Και μάλιστα όχι κρύο...σιγά μην το άφηνα να κρυώσει...η περιέργεια με κατατρόπωσε πάλι...χαχαχα!!!

Με αυτή τη ζέστη όπως και να' χει δεν λέει να τρως φακές σούπα και ειδικά για τα παιδιά θέλω το όσπριο να μη λείπει από το διαιτολόγιό μας, οπότε το θυμήθηκα από το πρωί και το έβαλα να γίνεται.
Αφήστε που αποτελεί από μόνο του πλήρες γεύμα, ο συνδυασμός όσπριο-ρύζι είναι ο ιδανικός για την διατροφή μας.
Υλικά
500 γρ. φακές ψιλές ή χοντρές (ψιλές είχα)
250 γρ. ρύζι parboiled (το προτιμώ γιατί μένει στις σαλάτες σπυρωτό, όπως το θέλω)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ψιλές φέτες (έβαλα βατικά, τα λατρεύω)
1 φλ. ελαιόλαδο
1 δαφνόφυλλο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλ/νες
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλ/νος
χυμός 1 μεγάλου λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ξεπλένω τις φακές και τις βάζω να πάρουν μία βράση. Πετάω το πρώτο νερό και τις ξαναβράζω με τη δάφνη για 15-20 λεπτά.
Σουρώνω, προσθέτω νερό να τις σκεπάζει και τις ξαναρίχνω μέσα στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι. Αφήνω να βράσουν μέχρι να γίνει το ρύζι και να πιει σχεδόν το νεράκι για άλλα 10 λεπτά περίπου .
Σουρώνω πάλι και σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνω ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι αρκετά καλά. Προς το τέλος προσθέτω και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να χρυσίζει είναι έτοιμο (αυτό λέγεται σύβραση και δίνει απίστευτη νοστιμιά). Ολο αυτό μαζί με το ελαιόλαδο το γυρίζω μέσα στο φακόρυζο και ανακατεύω να πάει παντού μαζί με το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνω, πασπαλίζω με μαϊντανό  και είμαστε έτοιμοι.
Υπέροχο και σαν φαγάκι χλιαρό, εξίσου υπέροχο και σαν κρύα σαλάτα! Σηκώνει και περαιτέρω εμπλουτισμό (μπέηκον, λουκάνικο, ντομάτα, αγγούρι ψιλοκομμένα κλπ.) Θα ξαναφτιαχτεί οπωσδήποτε και μάλιστα σύντομα!
Καλό μήνα σε όλη την μπλογκοπαρέα!
Καλή σας όρεξη!

8 σχόλια:

  1. Ούτε εγώ το έχω φτιάξει ποτέ Εφάκι...ο κανακάρης δεν τρώει τα όσπρια ούτε το χειμώνα, ευτυχώς τρώει τα λαδερά. Ωραίο δείχνει πάντως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς το φακόρυζο το κάνουμε όπως την κλασική σούπα με φακές, απλώς προσθέτοντας το ρυζάκι! Εξαιρατικά απλό, εξαιρετικά γευστικό! Αγαπημένες φακές, ακόμα και σαν κρύα σαλάτα είναι υπέροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιο καλοκαιρινό το δικό σου Έφη από το δικό μας. Εμείς το φτιάχνουμε με το περίσσευμα της σούπας και είναι κόκκινο. Ούτως ή άλλως ο συνδυασμός όσπριου με ρύζι είναι από τους καλύτερους διατροφικά. Δίνει άριστης ποιότητας πρωτεΐνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλά υπέροχο, αγαπημένο!! σλουρπ!
    μου τελείωσαν οι φακές, μόλις φτάσουν οι φρέσκιες φακές από τη Λευκάδα, θα τις τσακίσουμε, σιγά μην τις βρει ο χειμώνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν είσαι μόνος αποφασίζεις σύμφωνα με τα γούστα σου!
    Το φακόρυζο προγραμματίζεται με τον δικό σου τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ μια απ' τα ίδια... Δεν το έχω φτιάξει ποτέ, γιατί όπως είπες... δεν το είχα σε εκτίμηση!

    Με βάζεις σε πειρασμό να το δοκιμάσω!

    Καλο μήνα και καλό Σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ούτε εγώ το έχω φτιάξει ποτέ αλλά λέω σύντομα να το δοκιμάσω :)
    Φιλάκια
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εφάκι ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να φάω φακές.... λες το φακόρυζο να βοηθήσει;;; θα προσπαθήσω, αν τα καταφέρω θα είσαι ο ήρωάς μου!!!!!!!
    φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!