Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Σαξούκα




Η σαξούκα μου είχε κολλήσει από παλιά που την είχε παρουσιάσει κάποιος μάγειρας στην αγαπημένη εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο". Κάπου στην Ανατολή, το βιντεάκι έψαξα ανεπιτυχώς να το βρω οπότε άρχισα τη γυροβολιά πάλι ........Το εντόπισα αυτό το πιάτο σε διάφορες εκδοχές και επειδή ζαλίστηκα και δεν μπορούσα να αποφασίσω, έτσι κι αλλιώς σηκώνει ένα σωρό αλλαγές ή προσθέσεις....κατέληξα σε αυτό.

Στην εκπομπή θυμάμαι ότι έσπαγαν αβγά μέσα στο πιάτο και για αυτό το έκανα κι εγώ. Το αβγουλάκι του πάει τρελά αλλά ωραιότατα ταιριάζει και με κοτοπουλάκι ή άλλο κρέας. Επίσης είναι υπέροχο σαν σάλτσα πάνω από ζυμαρικά ή ρύζι. Οτι θέλουμε το κάνουμε.




Υλικά

2 μελιτζάνες σε κυβάκια
3 πατάτες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσσινη σε λωρίδες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε λωρίδες
4 ντομάτες μεγάλες σε κυβάκια
1 πρέζα ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
χυμός 1 λεμονιού
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

αλάτι και πιπέρι
γλυκό μπούκοβο και θυμάρι

1 φλ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Βάζουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας σε νερό με αλάτι για καμιά ώρα και μετά στραγγίζουμε καλά.

Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να μην έχουν λάδια.

Το ίδιο κάνουμε και με τις μελιτζάνες.

Σε καθαρό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι να χρυσίσει, τις πιπεριές στη συνέχεια, το σκόρδο και την φρέσκαι ντομάτα με τη ζάχαρη.  Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπούκοβο και το θυμάρι. Μόλις αρχίσει να μελώνει η σάλτσα (γύρω στο δεκάλεπτο),  προσθέτουμε μέσα τις πατάτες και τις μελιτζάνες  και ανακατεύουμε με προσοχή. Αφήνουμε να ενωθούν τα υλικά και οι γεύσεις για 5 λεπτά και σπάμε 4 αβγά αν θέλουμε από πάνω γύρω-γύρω. Δεν τα πειράζουμε, τα αφήνουμε να ψηθούν με τη θερμότητα του φαγητού και μόλις είναι έτοιμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα αβγουλάκια είναι προαιρετικά.



Καλή όρεξη!

10 σχόλια:

  1. Πρεπει να ειναι φοβερο τρελενομαι για λαχανικα, το συγκεκριμενο μοιαζει πολυ με μπριαμ, αλλα το μπουκοβο κανει την διαφορα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή κάτι σε μπριάμ αλλά στο τηγάνι;;
    Ότι πρέπει για τις ζεστές μέρες να αποφύγουμε το φούρνο.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έκανες τελικά!!! Μπράβο. Ωραίο και πλήρες γεύμα από διατροφική απόψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και μαλλον θα αφαιρουσα το αυγο, γιατι εχω ενα κατι με τα αυγα, το ολο κονσεπτ ειναι υπεροχο και γευστικα και οπτικα.
    Το shakshuka ειναι παντως μια πικαντικη παραλλαγη αυγων με σαλτσα ντοματα και εχει καταγωγη απο Αλγερια και Τυνησια, αλλα το συνηθιζουν και οι Εβραιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαξούκα είχα φάει στην Αλγερία,όπως λέει και η mm_skg και θυμάμαι το είχα παραλληλήσει - σε ελεύθερη έκφραση - ανάμεσα στο δικό μας μπριάμι και τα καγιανά...
    Τώρα που το βλέπω εδώ,το ξαναθυμήθηκα...
    αν το φτιάξω με κολοκυθάκια,γιατί δεν ευκολύνομαι αυτή τη στιγμή σε μελιτζάνα,λες να παρεξηγηθεί το Σαξούκο...???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρέπει να έγινε υπέροχο Έφη μου... μου θυμίζει λίγο μπριάμ, λίγο ρατατούιγ... Καλοκαιρινότατο και νοστιμότατο!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν βγάλεις την πατάτα και το αυγό, θυμιζει καπονάτα ιταλική! Χωρίς αυγό, είναι τέλεια σάλτσα για μακαρονάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαι χωρίς να συνοδεύει κάποιο άλλο φαγητό, θα το έτρωγα πολύ ευχαρίστως! Θα δοκιμάσω να το φτιάξω με τα αυγά. Εκτός από νόστιμο, φαίνεται κι εύκολο!
    Να είσαι καλά και να έχεις ένα όμορφο απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φίλη των αβγών, μαγειρεμένα έτσι και ανακατεμένα με όλα αυτά τα οικεία και νόστιμα μεσογειακά λαχανικά, νομίζω πως θα τα έτρωγα!
    Πολύ ενδιαφέρον πιάτο και απλό ταυτόχρονα, σ' ευχαριστούμε που μας το γνώρισες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οπως έγραψα ήδη μπορείς να το κάνεις ότι θες αυτό το φαγάκι! Αρεσε σε όλους μας πολύ και θα επαναληφθεί σύντομα! Χαίρομαι που σας άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!