Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια και λιαστή ντομάτα


Μια φορά τον χρόνο την απολαμβάνω γιατί μου έχουν ασκήσει βέτο μέσα στο σπίτι....

Περιμένω και εγώ λοιπόν καρτερικά......να έρθει η Καθαρά Δευτέρα..τι να κάνω???

Εδώ να πούμε και κάτι που δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος, το συγκεκριμένο φαγάκι προέρχεται από το όσπριο που λέγεται λαθούρι και έχει καθιερωθεί να το λέμε φάβα. Φάβα στην πραγματικότητα είναι οποιόδηποτε αλεσμένο όσπριο και όχι μόνο το συγκεκριμένο.

Φάβα πεντανόστιμη (και ας σκούζουν μερικοί) παντρεμένη όμως, όχι σκέτη! Με καραμελωμένα κρεμμυδάκια, λιαστή ντοματούλα, κάπαρη απαραιτήτως και επάνω της ξαπλώνει μεζεδάκι από μοσχοχτάποδο!  Απλά τέλειο!!!

Υλικά

500 γρ. φάβα
1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
2 λίτρα νερό ή αν υπάρχει διαθέσιμος ζωμός από λαχανικά
1 κ.σ. χονδρό αλάτι στο τέλος


1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά ημισέληνα
4 ντομάτες λιαστές σε λεπτές λωρίδες
2 κ. σ. κάπαρη
1 κ. σ. ζάχαρη
1/3 φλ. ξύδι βαλσάμικο
αλάτι δεν χρειάζεται λόγω κάπαρης και λιαστής ντομάτας, αν επιμένετε μόνο 1 πρέζα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τη φάβα να μην έχει  πετραδάκια ή σκουπιδάκια, την ξεπλένουμε σε αρκετά νερά και την βάζουμε σε μπωλ για καμιά ώρα με 1 κ. γλ. σόδα μαγειρική με μπόλικο νεράκι.

Στραγγίζουμε και ξαναξεπλένουμε μέχρι να βγαίνει το νερό της καθαρό και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο με το νερό και το κρεμμύδι να βράσει σε δυνατή φωτιά στην αρχή.

Ξαφρίζουμε αρκετές φορές όσο βράζει και όταν φύγει όλος ο αφρός, χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να κρεμώσει σιγά-σιγά και να λιώσει το κρεμμύδι. Η διαδικασία παίρνει 1 ώρα, εγώ στο τέλος φουλάρω το μάτι για να ΄"πιει" τα νερά της αλλά είμαι από πάνω και συνεχώς ανακατεύω. Αν δεν έχετε ξανακάνει μη βιαστείτε. Και προσοχή γιατί όταν είναι σχεδόν έτοιμη, πετάγεται και καίει άσχημα...


Αποσύρω από τη φωτιά μόλις γίνει και την κάνω πουρέ με τη ράβδο για να έχει ωραία υφή.


Σε ένα τηγάνι σωτάρω στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για 4 λεπτά και προσθέτω  τις λιαστές ντομάτες και την  κάπαρη. Σωτάρω και αυτά ελάχιστα και ρίχνω τη ζάχαρη, προσέχοντας να μην τα ταλαιπωρήσω πολύ με ανακάτεμα. Μόλις πάρει τη ζάχαρη, σβήνω με το ξύδι και μόλις το πιει το τηγάνι αποσύρω από τη φωτιά αμέσως.


Σερβίρω τη φάβα με χταποδάκι, γαύρο μαρινάτο ή μοσχοχτάποδο (λόγω φωτογράφισης ανοίχτηκε μικρή κονσερβούλα τώρα). Εννοείται ότι μπορούμε να παραλείψουμε τα πάντα και να τη σερβίρουμε σκέτη, ή μόνο με σωταρισμένο κρεμμυδάκι ή φρέσκο ωμό κρεμμύδι, όπως αρέσει στον καθένα μας. Γύρω-γύρω απλώνω το περιεχόμενο του τηγανιού και απολαμβάνουμε. Περιχύνω από πάνω με ελάχιστο ελαιόλαδο.


Καλό απόγευμα να έχετε και καλό τριήμερο!

Πάω να κάνω λαγανίτσες με συνταγή από το βιβλίο της Κικής μας! Πρώτη φορά αξιώνομαι, πάντα τρέχω πανικόβλητη και το πάω από αναβολή σε αναβολή...χιχιχι!!!

12 σχόλια:

  1. Έφη μου καλησπέρα και μένα μου αρέσει πολύ η φάβα!!!Εξαιρετικά νόστιμο πρέπει να γίνεται με τα κρεμμύδια!Να περάσεις καλά, φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έφη,το ίδιο έκανα μικρή και δεν έχω μαγειρέψει ποτέ.Τα κορίτσια μου δοκίμασαν και τους αρέσει πολύ.Ζήλεψα τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
    Καλό τριήμερο-φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΦΗ μου μάνα του λόχου......η φάβα με τα καραμελωμενα κρεμμύδια ....γινεται πεντανόστιμη ..όμως δεν ήξερα ότι μπάινει και λιαστή ντοματα με βαλσάμικο ...μου αρέσουν τα υλικα..θα την φιαξω την Δευτέρα οπωσδήποτε.. ...καλά κούλουμα ...και φιλιά απο Κρήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμ φαίνεται πολύ καλή Έφη μου και με όλα αυτά που έγραψες με βοήθησες γιατί την Δευτέρα θα την φτιάξω για πρώτη φορά...Για να δούμε...
    Πολλά φιλιά και να περάσεις τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έφη μου έγραψες πάλι,σίγουρα θα την φτιάξω έτσι(δεν υπάρχει περίπτωση δηλαδή μην επιμένετε εγω θα την φτιάξω),εγώ βέβαια την σοτάρω πρώτα με το κρεμμύδι και μετά την βράζω πολύ καλή κι έτσι.Φιλιά εύχομαι καλό τριήμερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ αχ μανούλα του λόχου... τι ωραία φάβα! Την αγαπώ πολύ!
    Καλή Σαρακοστή λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν τη θέλουν; Κρίμαααα! Δεν πειράζει καλέ! Δική σου όλη! Καλή Σαρακοστή!
    (καλέ άλλαξε το στυλ των σχολίων!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή Σαρακοστή Εφάκι, ελπίζω να περάσατε όμορφα το τριήμερο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή Σαρακοστή σε όλους με υγεία!!! Ελπίζω να περάσατε ομορφα!
    Καλά περάσαμε και εμείς, μας τα χάλασε ο παλιόκαιρος με το θέμα του αετού αλλά δεν πειράζει, ας είμαστε καλά να πετάξουμε του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο φαγητό η φάβα και με αυτή τη συνταγή νοστημότερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Greek food online review, καλώς ήρθατε! Εριξα μια ματιά στη σελίδα σας και απόρησα με τις τιμές - για τα πάρα πολύ αξιόλογα βέβαια προϊόντα- Δεν νομίζετε ότι είναι ιδιαίτερα τραβηγμένες,ειδικά στα όσπρια?? Εκεί είχα πολύ έντονη αυτή την αίσθηση. Είναι πολύ προκλητικό νομίζω στην ιδιαίτερη περίοδο που όλοι περνάμε να δαπανήσουμε τόσα χρήματα γία ένα σακουλάκι όσπρια. Πάντα προσωπική μου άποψη βεβαίως αλλά έπρεπε να την καταθέσω εφόσον χρησιμοποιήσατε το λινκ που παραπέμπει στη σελίδα σας! Θα χαρώ να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λυπάμαι, αλλά τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται στα υπόψη και θα διαγράφονται. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη!